Halaman

Khamis, 30 Disember 2010

KEBAIKAN MENUNDUKKAN PANDANGAN MATA


Mata di ciptakan untuk melihat namun iman perlu dicari untuk memilih kebaikan atau keburukan

.Moga sedikit perkongsian kali ini membantu kembara hidup kita di dunia fana ini.

Menundukkan pandangan mata bukan bermaksud melihat dan berjalan tanpa mendongak ke atas, ia bermakna memilih pandangan untuk menjaga hati dari dirosakkan dengan pandangan nafsu.

Antara kebaikan menundukkan pandangan ialah  :


1) Menunjukkan tanda bahawa seseorang itu tunduk kepada Allah s.w.t. dan merupakan puncak kebahagiaan seseorang hamba di dunia dan di akhirat.

2) Dapat menangkis serangan anak-anak panah iblis yang sangat panas lagi beracun, yang mana boleh menyebabkan kehancuran.

3) Dapat menghiasi hati dengan sinaran cahaya, melenyapkan kegelapan yang terdapat pada wajah dan anggota badan.

4) Membersihkan hati dari akibat sedih.Orang yang tidak mahu menundukkan pandangannya maka akan kekallah ia dalam kesusahan.

5) Mewariskan firasat yang sihat dan benar yang dapat membezakan antara yang baik dengan yang buruk.

6) Membuka pintu pengetahuan, iman dan ma;rifat kepada Allah s.w.t. serta hokum-hakamnya.

7) Menundukkan pandangan dapat mewariskan keteguhan dan keberanian.

8) Mewariskan hati dengan kesenangan dan kebahagiaan yang sangat indah.

9) Dapat menyucikan hati dan syahwat yang tersembunyi, maka itulah yang dikatakan tawanan hawa nafsu.

10) Dapat membebaskan hati dah fikiran yang selalu merumitkan, sedangkan bagi mereka yang tidak mahu menundukkan pandangan, fikiran mereka akan hanyut dengan angan-angan yang tinggi.

11) Menguatkan dan meningkatkan daya fikiran.Sedangkan mereka yang tidak mahu, tidak dapat apa-apa hasil kecuali hilang sikap waspada terhadap akibat-akibat buruk yang akan berlaku.

12) Menundukkan pandangan dapat membebaskan hati dari gila syahwat dan menghilangkan sifat lalai. Sebaliknya bagi mereka yang tidak mahu menundukkan pandangan akan membuatkan dia melupakan Allah dan kampung (alam) akhirat.

Ikatlah ilmu dengan menulisnya,
Akhi Firdaus

Ahad, 26 Disember 2010

MENJELANG TAHUN BARU - ELAK ZINA - DIDIK HATI


HIKMAH larangan berzina sudah dimaklumi umum. Akibat buruknya juga terbukti hari ini, kes pembuangan bayi serta pembunuhan pasangan kekasih adalah bertitik tolak daripada perlanggaran perintah Allah.


Walaupun Islam sudah menggariskan cara hidup yang sempurna merangkumi semua aspek, ada segelintir pihak mahu melanggarnya. Maka timbullah pelbagai kejadian tidak diingini dan tidak dapat diterima fitrah manusia. Zina adalah perbuatan keji yang boleh mengaibkan pemilik maruah diri, keluarga dan agama. Zina juga membawa kerosakan pada bumi. dan dapat dilihat dalam perkembangan sosial sekarang, hubungan intim tidak lagi menjadi asing dalam budaya hidup moden. Akibatnya, janin digugurkan dan anak yang tidak sah taraf lahir, dibuang merata malah dibiarkan mati. Perbuatan ini boleh disamakan dengan pembunuhan yang balasannya juga adalah nyawa, mengikut hukum Tuhan. Firman Allah: “Dan janganlah kamu membunuh diri seseorang manusia yang diharamkan oleh Allah membunuhnya kecuali dengan alasan yang benar.” (Surah al-Israa': 33)

Berzina sehingga melahirkan anak tidak sah taraf juga meninggalkan implikasi lain yang bersifat jangka panjang terhadap anak terbabit seperti rosaknya nasab. Allah berfirman maksudnya: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat yang membawa kerosakan.” (Surah Al-Israa': 32)

Buruknya zina dapat dinilai melalui amaran Allah dalam ayat itu supaya hamba-Nya tidak menghampiri sebarang perbuatan yang mendorong kepada zina.

Kebanyakan pengamal zina hari ini tahu dan faham akan larangan itu tetapi tidak berusaha menjauhinya. Apa lagi yang mampu mengelakkan golongan ini menjauhi zina melainkan kesedaran beragama dan pemantauan orang di sekeliling?

Memang benar, sekiranya empunya badan tidak berusaha kembali ke pangkal jalan, sudah tentulah tidak ada apa yang boleh merubah keadaan. Di negara yang taraf pendidikan rakyatnya tinggi, kedangkalan ilmu tidak menjadi sebab perbuatan jahiliyah ini semakin berleluasa. Apatah lagi ilmu agama hari ini mudah diperoleh dan disampaikan kepada setiap golongan masyarakat secara langsung atau tidak langsung. Mungkin juga tarbiyah hati yang kurang mencukupi menyebabkan nafsu tidak terhalang daripada terus membuat kerosakan di bumi dan akal pula tidak boleh menjadi pedoman meskipun mampu berfikir.

Walau apa pun alasannya, mencari ruang kesalahan tidak cukup untuk membetulkan keadaan. Sebaliknya, setiap ahli masyarakat perlu memainkan peranan yang sepatutnya untuk tidak membenarkan perbuatan zina berlaku di mana-mana, baik di rumah sendiri, bilik hotel, dalam semak atau di rumah tumpangan. Mengharapkan sehingga setiap individu mempunyai kesedaran tentulah tidak merancakkan langkah pencegahan, walaupun itulah yang terbaik untuk mengatasinya.

Firman Allah bermaksud: “Dan hendaklah ada di antara kamu puak yang menyeru berdakwah kepada kebajikan mengembangkan Islam dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik serta melarang daripada segala yang salah, buruk dan keji, dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.” (Surah Ali 'Imran: 104)

Individu Islam tidak boleh menolak daripada berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dan as-Sunnah. Dengan berpegang ajaran inilah manusia tidak akan terpesong daripada kebenaran atau sesat akidahnya, sama ada melalui perkataan atau perbuatan, seperti sabda Rasulullah: “Dari Ibni Abbas r.a ia berkata: Sabda Rasulullah - Sesungguhnya aku telah meninggalkan pada kamu dua perkara yang kamu tidak akan sama sekali sesat selama mana kamu berpegang kepada keduanya, kitab Allah dan sunnah Nabi-Nya.” (Hadis riwayat Al-Imam Al-Hakim)

-Moga mendapat manfaat dari perkongsian ini.
-Motivasi Roh Menyentuh Hati
-Akhi Firdaus

Isnin, 20 Disember 2010

PROGRAM MOTIVASI i INSAFF DI SURAU AL BARAKAH

Sabtu, 27 November 2010

MAKLUMAT PROGRAM MOTIVASI i - INSAFINSAN INTELEK SAHSIAH FITRAH


[ i-Insaf ]

OBJEKTIF PROGRAM

 Menarik golongan remaja mengimarahkan rumah ibadah dengan pengisian ilmiah
 Menjana sahsiah terpuji dan peribadi unggul dengan modul EQ - IQ - SQ - PQ
 Melahirkan generasi soleh yang menghormati ibu bapa dan cemerlang sahsiah.
 Membina karisma kepimpinan dan memupuk budaya cemerlang belajar.

PENGHASILAN SELEPAS PROGRAM : Peserta dapat memahami dengan lebih jelas tanggungjawab sebagai seorang remaja muslim yang soleh serta jelas matlamat sebagai seorang hamba Allah yang beriman.


BORANG PENDAFTARAN I-INSAF


PROGRAM INSAN INTELEK SAHSIAH FITRAH

Nama Peserta :

Darjah / Tingkatan  Darjah _____  Tingkatan ____
Sekolah :

Tel. Rumah :

Alamat Rumah :

No Kad Pengenalan :

Nama Ibu /Bapa :

Email :

Saiz T-Shirt :

Bayaran :


AKUAN IBU BAPA / PENJAGA

Saya telah membaca isi kandungan risalah dan faham tentang program yang bakal dijalankan serta membenarkan anak di bawah jagaan saya mengikuti program ini dan saya faham bahawa pihak penganjur atau wakil akan mengambil prosedur keselamatan dan pencegahan kemalangan semasa aktiviti dijalankan.

Tandatangan ibu / bapa : __________________


Tarikh :-------------------------- Kegunaan Urusetia ------------------------------Diterima : _____________________________________________


No. Resit : _____________________________ Tarikh : _________
Saiz T Shirt : _______________

Sila emailkan borang pendaftaran ini kembali setelah bayaran yuran dijelaskan kepada firdaus@insaff.nett

KEPERLUAN SEPANJANG PROGRAM

• Pakaian menutup aurat untuk aktiviti dalam dewan
• Dua pasang pakaian sukan ( baju lengan panjang untuk perempuan)
• Kelengkapan solat
• Kasut dan stoking untuk aktiviti riadhah

CARA BAYARAN YURAN

Langkah 1 : Serahan tangan kepada

• Pengerusi : En. Hashim Tukiman ( 013 - 7131437 )
• Mudir : En. Sakadan Yahya ( 017 - 7015864 )

Langkah 2 : Bayaran penuh terus ke akaun Surau Al Bararah

01087010011168 – Bank Islam ( Resit perlu disimpan dan di bawa semasa hari pendaftaran.Sila sms salah satu penama di atas tentang bayaran yang sudah dibuat )

TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 4 DISEMBER 2010

SLOT MENARIK MENANTI ANDA


KELUARGAKU ITULAH SYURGAKU

KAMI PASTIKAN ANDA TIDAK RUGI !Anda ibu bapa ? Anda perlu hadir.

Anda remaja ? Anda juga perlu hadir.

InsyaAllah , cuti sekolah ini bermanfaat buat ibu bapa dan anak - anak yang dambakan pengisian ilmiah dan program berbentuk kekeluargaan.

Nantikan slot Keluargaku Itulah Syurgaku :
Kenangan manis yang tidak akan dilupakan

Maklumat lanjut program : Motivasi dan Latihan Sahabat Akhi Firdaus ( InSAF)

Kami sedia membantu.InsyaAllah.

Jumaat, 19 November 2010

KORBAN CUTI


“Ambil tali panjang  sikit , tali yang ini pendek . Ambil yang tebal dan panjang di anjung rumah abang Muslimin”.Pak Syeikh memberi arahan.

Gaya seorang cowboy Melayu di celah – celah kegusaran penonton yang melihat adegan lembu korban terlepas. Hulur tali ..lempar..zup,sepantas balingan kaki lembu telah terikat rapi . Dijerut kemas dengan ikatan pengorbanan.

Alhamdulillah , berjaya ! Hanya beberapa minit lembu korban itu berjaya diikat kembali.Tidak susah untuk menangkapnya kerana sudah diketahui tempatnya di syurga sana.


Hari raya pertama korban , membantu ahli kariah di sini menyembelih korban . Terkilan juga kerana cuti untuk hari raya korban hanyalah 24 jam sahaja.Keluarga yang jauh juga menunggu ketibaan anak dan menantu,bagaimana mahu pulang kiranya cuti hanya sehari ? Sedangkan perayaan ini , begitu mulia begitu tinggi nilaiannya.Inilah korban cuti.

Korban bermaksud hampir.Istilahnya pula ialah , menyembelih binatang tertentu pada Hari Raya Aidiladha dan Hari Raya Tasyrik iaitu 11 , 12 dan 13 Zulhijjah dengan tujuan untuk beribadat dan mengabdikan diri kepada ALLAH.


Ia adalah tanda menghidupkan erti pengorbanan besar yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s , sebagai tanda pengabdian mutlak kepada ALLAH SWT.

Perasaan kasih – sayang dan ikatan ukhuwwah fillah semakin bertambah – tambah hasil dari ibadah korban ini , apabila menyedekahkan daging korban ini kepada insan yang memerlukan.Betapa indahnya syariat dan susun atur hidup kita yang telah di buat oleh ALLAH SWT.

Berkorban kerana sayangkan Islam

Sifat yang bertentangan dengan berkorban ialah mementingkan diri . Ia mengenepikan kepentingan diri sendiri dan mengutamakan kepentingan masyarakat seperti mengeluarkan derma berupa wang ringgit untuk membantu hospital-hospital, rumah anak – anak yatim , pembinaan madrasah , mendermakan kepada ibu tunggal atau seumpamanya.


Alhamdulillah , untuk mencapai peringkat berkorban ini ialah kita perlu memberi  harta yang paling kita sayang untuk Islam , tidak cukup sekadar dengan binatang ternak yang dikorbankan.Itu konsep berkorban yang lebih luas untuk kita fikirkan dan renungkan.Saya juga berharap agar Hari Raya Korban ini dapat diberikan cuti yang lebih seperti mana Hari Raya Aidilfitri kerana waktu untuk berkorban itu bermula selepas matahari hari raya Korban sekadar sempat ditunaikan dua rakaat sembahyang dan dua khutbah.Amat menyedihkan jika selepas solat , berpusu – pusu jemaah masjid atau surau mahupun solat di tempat terbuka , keluar beramai- ramai tanpa mendengar khutbah.
Kejahilan yang perlu di tegur dengan hikmah.

Waktu yang paling afdhal untuk menyembelih ialah selepas solat hari raya.Ia disebut dalam hadith riwayat Bukhari dan Muslim “ Perkara pertama kami mulakan pada hari ini ( hari raya )ialah kami bersembahyang. Kemudian kami pulang dan menyembelih korban.Oleh itu sesiapa yang melaksanakan perkara tersebut maka dia telah melaksanakan sunnah kami.Dan sesiapa yang telah menyembelih sebelum itu maka ia adalah daging untuk ahli keluarganya bukan untuk ibadat korban sedikitpun.


Makna perkataan “ Sesiapa yang menyembelih sebelum itu” ialah sebelum masuk waktu sembahyang hari raya dan sebelum berlalu waktu sekadar yang sempat didirikan sembahyang.

Korban pada tahun ini , telah mengeratkan ikatan Ukhuwwah penduduk di kariah kami.
Jazakallah kepada penyumbang lembu korban.Semoga  Allah  swt  membalas kebaikan yang banyak kepada al- Fadhil Ustaz .


Alhamdulillah , agihan diserahkan kepada yang sepatutnya.

Akhirnya , sup daging korban air tangan Abang Razali begitu menyelerakan.Banyak petua diturunkan untuk menyedapkan lagi masakan sup tersebut.Antaranya , air rebusan pertama perlu di asingkan dan ditapis.Tidak kurang  juga petua untuk mengempukkan lagi daging.


Alhamdulillah , seusai azan zohor , hujan mula membasahi darah yang mulia.Pertolongan ALLAH swt meringankan beban petugas – petugas korban.

KORBAN itu bukan terletak pada berapa EKOR tetapi terletak pada IKHLAS berkorban semata-mata keranaNya.Tidak usahlah membanding - banding berapa ekor lembu yang dikorbankan kerana mampu itu hanya sekadar sekadar bilangan itu.


Sup daging masih panas,
Hirupan panas sup menghilangkan letih ditambah dengan semangat bergotong royong petugas korban.
Moga amalan mulia ini diterima oleh ALLAH SWT dan ibadah ini dapat dibuat tanpa tergesa – gesa dengan cuti yang sepatutnya dipanjangkan.


Moga pihak berwajib dapat menyuburkan ibadah korban dengan memberi ruang  masa yang luas untuk masyarakat Muslim berkorban.

BERKORBANLAH.

Perantau Musafir Perjalanan,
Tabahkanlah Hatimu,

Ikatlah ilmu dengan menulisnya,
Akhi Firdaus @ www.abangmodul.blogspot.com 2010


Khamis, 18 November 2010

MOTIVASI AL QURAN - MOTIVASI TERBAIK

Saff Mantop dan Fasilitator
 
Abang..abang..nak pergi ke Surau boleh ? Saya merenung kehairanan ke arah wajah adik peserta program motivasi Al-Quran Teras Perubahan.Setahu saya di belakang dewan sana,hanyalah comfort room.
Selang beberapa ketika, adik itu tersedar , dari halusinasi sebentar tadi.

Maaf,saya nak ke comfort room sebenarnya bukan surau.

Inilah penangan positif program.Minda berfikir ke surau walhal nak ke tempat lain.

Adik-adik yang mengambil bahagian dalam Motivasi

Antara sebab jelas Program Motivasi seumpama ini mendapat tempat di hati ibu bapa.

Apabila kita sentiasa menyebut perkara yang baik – baik maka akan teringatlah perkara baik – baik.

Amalan berubah menjadi  Tabiat
Kita mengetahui bahawa sumber  ilmu itu datang dari Al Quran.Apabila akal manusia tidak diisi dengan program yang betul dan tiada software anti virus maka ia mudah rosak dan kemungkinan besar kita perlu format kembali data-data yang sepatutnya tersimpan di dalam minda kita.

Santai Ustaz Zamri membuatkan program hidup dengan pengisian bermanfaat dan melekat di minda

Contoh yang lain , enjin minyak kereta yang betul untuk diisi oleh kebanyakan orang dari kita ialah petrol bukan diesel.Sebagai pemilik kepada kereta,kita amat arif tentang setiap inci kereta sama ada bercalar atau perlu dikilat di tempat tertentu.Kita pemilik kereta bukan?
.
Begitu juga Pencipta kita yang Amat Maha Mengetahui apa yang sepatutnya kita buat.Dia menurunkan Al Quran sebagai panduan agung untuk kita.ALLAH itu pemilik jasad dan roh kita.

Program yang telah berjalan dengan jayanya selama 2 hari tanpa malam ini memberikan impak  maksima kepada ibu bapa yang hadir.

Saat tumpahnya mutiara ke bumi
 Keikhlasan yang terpancar di kalangan ibu bapa dan anak anak sewaktu sesi terakhir diterjemah dengan sempurna di segenap dewan apabila  lafaz maaf terkumat kamit di bibir mereka yang hadir.Sesungguhnya sifat pemaaf itu tidak merugikan kita , kerana kita tidak jatuh darjat atau papa kedana dengan ungkapan itu malah ditinggikan darjat kita disisi ALLAH.

Syurga di bawah telapak kaki Ibu

Akhlak itu tersusun dalam dua kalimah iaitu sabar dan pemaaf.Moga kita dapat gabungkan dua sifat mahmudah ini dalam diri kita.


Ustaz Zamri sewaktu memberikan motivasi MANTOPIkatlah ilmu dengan menulisnya,
 Akhi Firdaus @ www.abangmodul.blogspot.com
Eidul Adha ke - 2 seusai gerimis hujan petang hari.

Jumaat, 5 November 2010

Jemputan dari ALLAH : al-Fatihah buat sahabat baik kami

Seusai maghrib kembara dari negeri di Selatan Tanah Air ke Kuantan melalui Kota Tinggi - Mersing -Endau -Rompin - Pekan - Kuantan.

Petang tadi saya sudah menelefon namun tidak diangkat.Esok mungkin boleh berjumpa di Seminar Ukhuwwah Fillah anjuran Insaff Training Management and Consultancy.

secepatnya......InsyaALLAH,esok boleh saja  jumpa di rumah waktu pagi-pagi.Sarapan depan surau putih,tempat saya,Hisam,al Hafiz,Rashdan berjumpa jika kami pulang ke Kuantan.

Kami pernah tuisyen bersama sewaktu sekolah menengah didikan Cikgu Abdul Razak.Mudah tersenyum dan mempunyai. raut wajah yang menenangkan.Sahabatku yang telah dilahirkan 25 tahun lalu,kini telah berpindah dari alam fana ke alam baqa’.Teringat sewaktu pertama kali ,

Abdul Azim – Rauf –Allahyarham Ismail-Firdaus-Fairul kami pernah memasang impian untuk membuka syarikat bersama,8 tahun dahulu sewaktu berumur 17 tahun.Sentiasa bersama ke tempat tuisyen ayah kepada Abdul Azim iaitu Cikgu Razak.Kadang-kadang kami duduk-duduk dan menitip kata-kata tazkirah seusai kembali dari masjid.Gerai sekitar Cenderawasih menjadi wacana kami bersama.Biasa-biasa disana.

Allahyarham Ismail bersekolah di SMA Ehsan,Tanjung Lumpur kemudian ke Kuliah di Pekan,Pahang.Bersama di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah,Kuantan dan menyambung peringkat ijazah di UNITEN.

Tiap kali ke masjid pasti membawa kereta ayahnya dan tidak lupa membawa adik lelakinya bersama.Abang dan adik.Begitu akrab.Allahyarham juga begitu baik dengan keluarga kami.Tidak lokek untuk memberikan pertolongan,pernah suatu ketika ada program kepimpinan siswa di Masjid Shah Alam,seusai subuh kami sudah berada di sana dari Kuantan.Berpakaian ala-ala Raihan. Allahyarham.Sedikitpun tidak mengeluh walau allahyarham memandu semalaman.Pernah juga program latihan pengukuhan jati diri Islami di Temerloh,sedkitpun allahyarham tidak meminta kembali wang ‘top up ‘setelah berhabis wang untuk kelancaran program bagi menjemput para ustaz dan ustazah agar hadir memberikan pengisian program dan wacana .Bukan sedikit jasa Allahyarham untuk mendidik anak bangsa menjadi warga bertaqwa.

Juga seorang ustaz di Pusat Tahfiz Al-Hafizin,LKNP.Allahyarham begitu merendah diri.Acapkali menumpang kereta beliau , setiap tutur kata pastinya ada terselit tazkirah bermakna.

7 jam yang lalu,menerima panggilan dari ibu dan bapa saya.

04 -11-2010 sebelum pukul 1130 malam

Allahyarham sudah kembali ke rahmatullah.Terkesima.Kaget.Kehilangan sahabat yang cukup baik dan soleh.Memori bersama,semuanya perkara hasanah yang Allahyarham lakukan.Di atas usaha bersungguh,rakan masjid ketika kami di alam kampus itu mencapai zaman kegemilangannya.

Sewaktu menerima berita jemputan ALLAH itu,selang 45 minit nanti,saya akan melalui tempat kemalangan iaitu di jalan Pekan-Kuantan.

Telefon tidak henti berdering sedang hati tidak percaya akan berita yang menerjah telinga.

Sahabat dan sahabiah semuanya bersoal dan meminta pengesahan.

‘YA..sahabat yang kita amat sayang sudah kembali mengadap ALLAH SWT’

ALLAHURABBI,

ALLAH amat menyayangi allahyarham.

05-11-2010 jam 12:15 pagi

Saya memperlahankan kenderaan,kelibat pihak berkuasa dan tren sedang bersiap mengangkat bas ke bahu jalan dan sepenuh manusia di tempat kejadian.

Terlihat bas terbalik dan masuk ke dalam sungai,setelah melanggar benteng.Itu adalah ketentuan Qada’ Qadar ALLAH SWT.Perancangan ALLAH pasti menghujankan hikmah.

Jenazah telah dibawa ke Hospital Pekan dan dihantar pulang ke Cenderawasih.

Setibanya saya di rumah, jam 1:00 pagi tadi ,saya dan ayah terus bergegas ke rumah allahyarham berhampiran sekolah sana.

Seusai tahlil , bersalaman bersama keluarga allahyarham.Detik bersama,pantas memutar.

Hajat untuk bersama dan berjumpa,berpeluk erat kerinduan seorang sahabat.

Jenazah akan dikebumikan sebelum solat Jumaat jam 10:00 pagi hari ini di tanah perkuburan Islam di Bukit Ubi.

Semoga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di dalam golongan para solihin.

Serangkai nasihat Al-Fadhil Ustaz Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man :

“Mati itu tidak syarat sakit,tidak syarat sihat,tidak syarat muda,tidak syarat tua”

Syaratnya AJAL.


Seterusnya, untuk sesiapa mengenali atau tidak mengenali allahyarham akhi Ismail Naqiudin Hamdan. Marilah kita sama-sama,Sedekahkan Al-Fatihah dengan membaca al-Fatihah, agar rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan para solihin. Ameen.


Diari Merakam Sejarah Mencatat Kenangan,


Al-fakir ila Rabbihi
Mohd Nur Firdaus Mohd Arshad
Kuantan 05 Nov 10 jam 3:05 pagiIsnin, 1 November 2010

JEMPUTAN PROGRAM KE FORUM KETIKA CINTA BERTASBIH

 
 
FORUM KETIKA CINTA BERTASBIH

Berbicara tentang Cinta membuatkan hati terasa berdebar-debar.

Adakah ini cinta atau mainan syaitan durjana?

Rasa Cinta Tak Salah

Lalu hati remaja selalu berkata, apakah salah kami bercinta?

Ya, rasa cinta memang tak salah. Ia adalah fitrah semulajadi yang Allah kurniakan kepada setiap manusia.

Ingin cinta dan dicintai. Jiwa manusia memerlukan cinta seperti jasadnya perlukan makanan. Oleh kerana cinta adalah fitrah, maka tentulah tidak salah merasainya.

Namun Allah tidak kurniakan rasa cinta secara polos begitu sahaja.

Dia juga mencipta peraturan cinta demi menjaga kemurniannya. Peraturan inilah yang kerap dilanggar.

Rasa cinta tidak salah tetapi kesalahan selalu berlaku sewaktu menjalinkan hubungan cinta. Di sinilah remaja selalu terjebak.

CINTA..INGIN DICINTAI FITRAH MANUSIA.MARI MENTASBIHKAN CINTA ITU!

JEMPUT HADIR KE PROGRAM KETIKA CINTA BERTASBIH :


Maklumat Lanjut Hubungi

1) Cik Dee 0127644708
2) Cik Anis 0127244792

Semoga mendapat manfaat.InsyaALLAH.

Ahad, 17 Oktober 2010

SIAPA PILIHAN ANDA UNTUK MENJADI PASANGAN HIDUP ?

Bertuah kau nak ! Muda-muda lagi dah kahwin.

Terpacul kata-kata tersebut tanpa dipaksa atau dipinta dari makcik berusia setengah abad sambil membetulkan duduknya.

10.10.10 menjadi pilihan ustaz lulusan Al-Azhar itu berkahwin dengan pasangan pilihannya,seorang Hafizah baru menginjak usia 19 tahun.Tenang raut wajahnya sedamai seputih rona persalinan pengantin mereka berdua.

Apakah kriteria sebuah perkahwinan?
Hal ini ada di bincangkan dalam laman facebook saya.Ia adalah topik yang sentiasa perlu diingatkan.

 Bagaimana mereka boleh berkahwin dalam usia muda?

"Zaman sekarang susah nak cari lelaki yang ada agama dan melaksanakan tuntutan agama.Dari tunggu lama-lama,baik ada yang menjaganya dan ditarbiyyah dengan acuan yang soleh.

Hati makcik pun tenang"Jawapan ringkas dari hati yang paling dalam oleh makcik tersebut.

Saya bersetuju dengan pemikiran makcik!

Asas pembentukan masyarakat Islam mesti bermula dengan diri dan keluarga terlebih dahulu.Tujuan perkahwinan dalam Islam untuk membangunkan keluarga Islam dan menjadi asas yang kukuh dalam pembangunan masyarakat Islam.

Ini merupakan impian setiap mukmin yang mahukan keluarga baik dan ketenangan hati,sebagaimana yang digambarkan oleh Allah SWT dengan firmannya :


Saya seringkali berpesan kepada rakan-rakan bahawa untuk mendidik anak kita sebagai yang soleh atau solehah sebagai harta kita di akhirat kelak dan mendoakan kita setelah kita tiada lagi adalah dengan melakukan pemilihan pasangan yang baik agamanya.

Inilah pilihan yang paling baik,pilihan baginda Rasulullah SAW.

Sabda Rasulullah SAW,
"Kahwinlah dengan seorang perempuan yang hartawan,rupawan,kenamaan dan keagamaan dan pilihlah perempuan yang beragama"

Hadith riwayat alBukhari : 4700

Bagaimana pula untuk mereka yang sudah berkahwin dan mahu mendidik pasangan supaya kembali kepada ajaran agama?

" A great marriage is not when the perfect couple comes together.
I t is when the imperfect couple learns to enjoy their differences"

Pernahkah kita melihat stalaktik dan stalagmit di gunung Tahan ?

Hasilnya begitu bernilai bukan? namun proses ini tidak berhenti jauh sekali untuk berehat sebentar.

Proses mendidik anak bukan bermula dari mendidik dalam kandungan tetapi ia bermula seawal pemilihan pasangan lagi.Ya,ia memang satu cabaran.

Itulah Tarbiyyah.

Proses itu mengambil masa yang lama untuk berlaku namun ia akan kekal dan bertambah besar serta kukuh.

Begitu jua dengan titisan air lembut setiap saat yang berjaya melekukkan permukaan batu yang keras.

Kuncinya adalah USAHA dan USAHA .Tiada erti kegagalan setelah USAHA dilakukan kerana kesilapan adalah guru yang terbaik.

Ia mengajar kita menjadi orang yang HEBAT.

Justeru itu mereka yang dambakan JALAN YANG LURUS perlu ISTIQAMAH.

Sedikit namun berterusan,pasti membuahkan hasil yang mantap dan hebat.

Seandainya perkara agama tidak dititik beratkan pada awal pembinaan rumah tangga maka institusi keluarga akan menghadapi masalah.Banyak berlaku keruntuhan keluarga kerana mengenepikan asas agama dalam kehidupan pembinaan keluarga.

Didikan Islam
Setelah mendirikan rumahtangga maka di sana ada banyak perkara yang perlu dilakukan oleh kedua suami isteri untuk membentuk rumahtangga Islam.Antara perkara yang perlu diambil perhatian oleh isteri ialah mendidik isteri menjadi orang yang faham tentang agama dan memastikan isteri mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh ALLAH SWT dan tidak jahil tentang agama.

Kita mesti mendidik anak-anak serasi dengan acuan Islam.Begitu juga dengan roh.Ia berkehendakkan dengan pengisian rohani dengan berzikir,membaca Al-Quran,mendengar kuliah agama barulah jasad akan tenang.

Cantik Acuannya Baik Hasilnya
Demikian pula keperluan anak kita apabila hendak ke sekolah perlukan pakaian,duit belanja  dan bekalan.Tanpa semua indikator ini,tidak lengkap sesi persekolahannya , samalah jua dengan didikan Islam.Acuan didikan Islam dengan anak-anak perlu dibuat seperti mana 'Isi dan Kulit'.Ia tidak boleh dipisahkan.

Semuanya bermula di rumah.

Sedikit perkongsian bagaimana dengan 9M boleh mengukuhkan rumahtangga pasangan pengantin :

Motivasi Rumahtangga dengan 9M

1.Memberikan penghargaan dan pujian kepada pasangan.
2.Meluangkan masa berkualiti bersama
3.Menjadi pendengar yang baik
4.Menerima kelebihan dan kekurangan pasangan seadanya
5.Meletakkan sepenuh kepercayaan kepada pasangan.
6.Mengatakan 'ya' lebih banyak dari 'tidak'
7.Melakukan solat berjemaah sekeluarga.
8.Membaca Al-Quran dan Al-Mathurat bersama.
9.Menghidupkan majlis ilmu terutamanya selepas solat Subuh dengan mentadabbur 2-3 ayat ringkas sebagai pelembut hati.


Akad Nikah bermakna kita perlu menjaga ahli keluarga kita dari menjadi bahan bakaran api neraka.

Bagi meluangkan masa kualiti bersama,kita perlu menyeimbangkan waktu kerja dan waktu bersama pasangan,hal ini jelas dalam buku Married People : Staying Together in The Age of Divorce oleh Klasburn mengatakan bahawa "Happy couples achieved a balance between time together and time apart,and that finding such a balance contributed to the sense of intimacy and satisfaction with the marriage"

Keluarga Berilmu

Keluarga bahagia yang pernah wujud di zaman Rasulullah SAW dan zaman kegemilangan Islam dahulu sehingga mereka dapat memajukan ummah kerana mereka cintakan budaya ilmu.Kecintaan mereka kepada ilmu tidak kira samaada waktu bermusafir ataupun bermuqim.

Mereka menghayati gesaan ALLAH melalui ayat pertama yang diturunkan iaitu dalam surah Iqra' :


Dengan ini menunjukkan membaca adalah anak kunci ilmu pengetahuan.Dengan membaca pasangan pengantin akan tajam otaknya dan luas pandangannya.

Kita juga wajar mengetahui doa-doa yang patut di amalkan agar suami,isteri dan keluarga terselamat daripada melakukan maksiat dan diperteguhkan iman.Doa menjadi suami soleh atau isteri solehah


Buayafriend vs Gilefriend. ( Boyfriend vs Girlfriend )

Sebelum berkahwin begitu mudah pasangan couple mengungkapkan cinta.L.O.V.E is CINTA/ i Luv U/ 1 4 3 / Cayang Awak !

Perkara seperti ini didorong oleh nafsu semata-mata.

Tiada istilah couple sebelum berkahwin.

Jarum halus Barat melalui media massa telah menyuntik perkara ini dalam minda remaja.Hasilnya , wujud pula budaya menyambut Valentine.

Mungkin hal seperti ini sudah mangli di kalangan anak muda.Bukankah kita sudah mengetahui bahawa Syaitan itu musuh yang nyata? Akan berusaha sedaya upaya untuk menyesatkan kita?

Kerana itu berkahwinlah.Sekiranya tidak mampu berpuasalah dengan sebenar-benar puasa.

Ungkapan Saya Sayang Honey ! Saya Sayang Hubby ! adalah ungkapan suami kepada isteri atau isteri kepada suami.

Inilah rahsia menjadi pengantin baru setiap hari,nyatakan setiap hari kata-kata positif buat pasangan.Justeru itu,sepatutnya pasangan pengantin yang sudah berkahwin sepatutnya mengamalkan ucapan positif ini sampai bila-bila,walaupun usia perkahwinan sudah berpuluh tahun.


Jangan anggap diri anda terlalu tua untuk semua itu !

Selalunya ucapan sebegini hanya berlaku semasa alam percintaan.

Berapa ramai remaja yang telah terpengaruh dengan perkara ini?

Praktikal yang salah di tempat yang salah sama seperti meletakkan ayam di kandang buaya akhirnya?

Ayam tersebut di makan buaya.
AWAS!

Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa buayefriend dan gilefriend.

Sepertimana kata penyanyi Sohaimi Mior Hassan

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

ditambah oleh Altimet ,
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Aku lah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Fikir dan Zikir serta Memaafkan

Pasangan suami isteri perlulah menambah ilmu setiap hari walaupun sebelum ini pernah melakukan dosa masing-masing.Biar siapapun dia,sebanyak manapun telah melakukan kejahatan,namun tetap dalam hatinya,nun jauh di lubuk hati nuraninya tetap inginkan kebaikan.Fitrah rasa bertuhan,rasa berharap,rasa keindahan dan segala rasa kebaikan akan terus bersemadi dalam lubuk hati nuraninya.

Ada orang bertanya kepada Imam Jaa'far Al Shadiq tentang Allah SWT.

Maka beliau bertanya kembali " Pernahkah anda mengharungi samudera?" dia menjawab : " Ya,pernah"

Imam Jaa'far bertanya: Pernahkah suatu ketika angin ribut melanda anda?

Dia menjawab :"Ya,pernah"

Imam Jaa'far bertanya lagi: Ketika itu bukankah harapan untuk pelayaran telah terputus dan memikirkan cara bagaimana nak menyelamatkan diri dari bencana tersebut"

Dia menjawab:"Ya,benar"

Lalu Imam Jaa'far bertanya lagi:"Lalu adakah terlintas dalam hati anda terdapat yang menyelamatkan anda ketika saat-saat dilakukan.

Dia menjawab:"Ya,ada"

Imam Jaa'far berkata : "Yang dapat menolong anda itulah ALLAH SWT.

Sesungguhnya pertolongan ALLAH SWT itu amat hampir.

Beruntunglah mereka yang mengetahui hakikat ini.
Hidup berumahtangga adalah satu ujian.Hakikatnya,hidup ini penuh dengan ujian.Ujian akan melahirkan manusia yang berjiwa kental,hebat dan unggul.Manusia tidak dilahirkan secara sia-sia tanpa tujuan.Alam ini adalah stesen untuk meningkatkan amalan agar roh dapat turun membeli belah dan mendapatkan bekalan secukupnya,sebelum stesen terakhir di alam yang masih panjang.

Saya akhiri dengan Sabda Nabi Muhammad SAW yang begitu menyanjung tinggi pengorbanan muslimah.

Sekiranya seorang wanita menjaga solat lima waktu,puasa pada bulan Ramadhan,menjaga kehormatan dirinya dan mematuhi suaminya,akan dikatakan kepadanya,"Masuklah ke dalam syurga dari pintu mana sahaja yang kamu suka"

Hadith Riwayat Ibnu Hibban,Ahmad dan At-Thabarani

Siapa pilihan anda untuk menjadi pasangan hidup ?
Kini anda sudah tahu jawapannya.

Ikatlah ilmu dengan menulisnya,

Akhi Firdaus @abangmodul.blogspot.com
 -"Motivasi Roh Menyentuh Hati"
-Sudah 365 hari bergelar Suami dan 90 hari bergelar Ayah.
-Perunding Motivasi Insaff Training Management and Consultancy.

Isnin, 11 Oktober 2010

GADIS PALING AYU & CANTIK


Adakah anda bunga atau mutiara ?

Tajuk yang indah ini menarik perhatian saya ketika saya membaca satu soalan yang ditujukan kepada para gadis: “Adakah anda bunga atau mutiara?” Bunga cantik, begitu juga dengan permata. Mana satukah yang anda pilih? Ya, bunga baunya wangi, warnanya cantik, menggoda dan menarik, manakala permata tinggi harganya dan cantik juga.


Tetapi, bunga umurnya pendek. Cepat layu jika dipanah terik matahari atau diganggu oleh tangan manusia atau binatang. Mungkin ada orang memetiknya, lalu ia akan layu dengan cepat. Umur bunga sangat pendek.

Sedangkan permata akan kekal kelihatan cantik selama-lamanya jika ia terus berada di dalam cenkerangnya. Ia tidak bersinar melainkan kepada yang berhak dan layak.

Kedua-duanya cantik tetapi kecantikan mutiara berkekalan sementara kecantikan bunga hanya sementara. Demikian juga dengan para gadis. Gadis yang tidak menutup aurat cantik tetapi ia sama seperti bunga. Manakala gadis yang menutup aurat dengan sempurna adalah mutiara yang amat cantik. Pasti terdapat perbezaan antara kedua-duanya.

Oleh itu wahai saudariku! Wahai orang-orang yang merindui syurga dan merindui para pemuda di dalamnya yang kekal abadi serta kenikmatan yang berpanjangan! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya!

Setiap gadis yang beriman bahawa Allah sebagai tuhannya, Muhammad saw sebagai nabinya dan Islam sebagai agamanya hendaklah memerhatikan firman Allah swt (surah Ali ‘Imran ayat 102):

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ

Maksudnnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.”

Kembalilah!

Islam bererti menyerah, menerima serta tunduk kepada segala perintah Allah dengan penuh kerelaan dan reda.

Apakah yang Allah swt perintahkan kepada anda wahai muslimah?! Dia memerintahkan anda supaya menutup aurat. FirmanNya (surah al-Nur ayat 31):

وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ

Maksudnya: “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju dengan tudung kepala mereka…”

FirmanNya lagi (surah al-Ahzab ayat 36):

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلاَ مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ

Maksudnya: “Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara, (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka.”

Jika benar anda muslimah, ini bererti anda menyerah, menerima dan tunduk kepada perintah Allah. Jika anda menyerah, menerima dan tunduk kepada perintah Allah, kenapa anda tidak menutup aurat anda?

Aku memohon bantuanMu, wahai Tuhan!

Daripada sekeping hati yang cintakan kebaikan bagi anda dan bercita-cita agar anda mengecapi kemanisan iman… daripada sekeping hati yang bimbang anda akan berjauhan daripada Allah… yang bimbang hati anda menjadi gelap… yang bimbang keburukan-keburukan yang akan mencacatkan lembaran amalan anda hasil daripada pandangan nakal para pemuda dan pemudi yang menjadikan anda sebagai ikutan kerana tidak menutup aurat, meskipun hati anda dipenuhi dengan segala kebaikan… meskipun segala kebaikan yang anda lakukan, daripada kepingan hatiku ini, saya mengharapkan kebaikan untuk anda. Kuatkan semangat dan bermulalah dari sekarang! Ucapkanlah “aku memohon bantuanMu, wahai Tuhanku! Bantulah daku menghadapi diriku sendiri dan godaan-godaan dunia… Aku bertawakkal kepadaMu, wahai Tuhanku. Engkaulah segala-galanya bagiku… Tiada Tuhan bagiku selainMu. Maka perelokkanlah seluruh hal ehwalku.”

Renungan

Sekarang saya tujukan perkataan ini pula kepada setiap wanita yang telah memakai tudung. Ia adalah seruan agar setiap wanita yang telah memakai tudung agar mereka berdiri di hadapan cermin dan bertanya kepada dirinya sendiri: “Adakah tudung saya ini bersesuaian dengan kehendak Allah? Adakah akhlak saya bertepatan dengan kehendak Allah.” Sesetengah wanita yang telah memakai tudung menyangka dengan meletakkan secebis kain di atas kepalanya itulah segala-galanya, sedangkan dia memakai pakaian yang sempit dan jarang serta tidak menjaga akhlak dan adab Islam. Pernah terjadi seorang ibu mengadu kepada saya melalui panggilan telefon tentang seorang anak perempuannya yang memakai tudung, tetapi menanggalkannya ketika berada di tepi pantai, tidak sembahyang dan tidak melayan ibunya sebagaimana selayaknya sebagai seorang ibu.

Maka ketahuilah wahai wanita yang telah memakai tudung bahawa tudung anda bukanlah segala-galanya. Jika benar anda memakainya kerana mahu mendapat keredaan dan kecintaan Allah serta kerana mentaatiNya semata-mata, maka sekali lagi ketahuilah bahawa tudung adalah pakaian Islam yang mempunyai beberapa syarat. Tudung juga adalah akhlak dan adab serta membantu anda untuk melakukan ibadat-ibadat yang lain.

Katakan tidak!

Saya menyeru kepada anda wahai muslimah untuk berkata tidak kepada:


1. Pakaian yang sempit dan jarang.
2. Pakaian yang mendedah aurat di tepi pantai, di majlis-majlis keramaian dan di mana-mana sahaja.
3. Wangi-wangian dan solekan.
4. Seluar sendat yang menyakitkan mata dan hati setiap orang yang cemburukan agamanya kerana melihat para gadis memakainya dengan begitu bersahaja tanpa menyedari kesannya terhadap para pemuda.

Saya menyeru anda wahai muslimah untuk memerhatikan diri anda di dalam cermin sebelum anda keluar rumah. Perhatikan dari depan dan belakang… Adakah pakaian anda bertepatan dengan kehendak Allah?

Bagaimana sepatutnya pakaian anda?

1. Hendaklah menutup seluruh badan kecuali muka dan tangan.
2. Tidak jarang. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Akan ada di kalangan umatku nanti wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang. Kepala mereka seperti bonggol-bonggol unta. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan memperoleh baunya.”
3. Tidak sempit. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Malu dan iman adalah beriringan.”
4. Tidak disapu dengan bau-bauan.
5. Pakaian itu sendiri bukan perhiasan. Firman Allah swt (surah al-Nur ayat 31) yang bermaksud: “… dan janganlah mereka (wanita-wanita yang beriman) memperlihatkan perhiasan mereka…”

Anda di dalam syurga

Wahai muslimah! Wahai mukminah! Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesiapa yang meninggalkan sesuatu kerana Allah, nescaya Allah akan menggantikannya dengan yang lebih baik.” Wahai wanita yang tidak memperlihatkan perhiasannya kerana Allah sedang dia difitrahkan suka kepada perhiasan, dengarlah sabda Rasulullah saw berkenaan sifat wanita-wanita dunia di dalam syurga kelak. Sabda baginda saw yang bermaksud: “Dengan sembahyang, puasa dan ibadat mereka kepada Allah swt, Allah menghamparkan cahaya di atas muka mereka dan memakaikan sutera berwarna putih, pakaian berwarna hijau dan perhiasan berwarna kuning di atas badan mereka. Dapur mereka adalah mutiara dan sikat mereka adalah emas. Mereka berkata: “Kami kekal abadi dan tidak akan mati. Kami penuh kelembutan, sama sekali tidak menyusahkan. Kami akan terus muda, tidak tua selama-lamanya. Ketahuilah bahawa kami sentiasa reda, tidak marah sama sekali. Bergembiralah bagi sesiapa yang memiliki kami dan kami memiliki mereka.” (Riwayat al-Tirmizi)

Akhi Firdaus @ abangmodul.blogspot.com
~Usrah an-NISA di Teratak Abu Fatihah
~6 : 59 pm

Ahad, 10 Oktober 2010

'KAHWIN' sudah , NIKAH belum.

Frasa di atas merujuk kepada gejala bersekedudukan yang menggila kini.Fakta yang menggerunkan berkenaan gejala buang anak dan keruntuhan moral serta pegangan agama yang rapuh adalah manifestasi sistem keluarga yang perlu dipandu semula oleh golongan yang memegang tampuk kekuasaan kini.

Masanya,kembali ke jalan lurus dengan meluruskan masyarakat dengan hidup rasa bertuhan.Melihat masyarakat mengamalkan Islam secara keseluruhan bukan sebahagian.Ia bukan sekadar impian tetapi cita-cita yang tertancap dalam setiap jiwa yang beriman dalam usaha mengharapkan pertemuan dengan ALLAH ya Rahman dalam keadaan jiwa yang tenang.

Pernahkah anda melihat mereka yang bersekedudukan tanpa nikah ? di taman bunga ? tepi pantai ? dalam rumah ? Membonceng motor bersama? atau di tempat yang lain ?Naudzubillah min dzalik.


Moga mereka itu bukan kita dan keluarga kita.

Habis siapa yang dimaksudkan ? Masyarakat.

Habis siapa yang bertangunggjawab dalam hal ini?Anda dan terlebih lagi saya yang menulis ini.Kita perlu menegurnya.Semudah memberi maklum.Amar makruf nahi mungkar.

Bagaimana caranya untuk menegur dan membuat tindakan?

Tegur dan ambillah tindakan dengan hikmah dan bijaksana.

BERSEKEDUDUKAN adalah fenomena yang bermula dari Barat dan kini mempengaruhi sesetengah anggota masyarakat kita. Apa pandangan Islam mengenainya?

TUHAN menjadikan kehidupan manusia di dunia ini berpasangan - lelaki dan perempuan. Bermula daripada Adam dan Hawa dan daripada mereka manusia membiak.

Undang-undang yang tertua sekali bagi manusia adalah undang-undang perkahwinan dan kekeluargaan. Undang-undang ini berkembang. Ia memberi dasar yang mesti dipatuhi oleh setiap individu dalam sesebuah masyarakat. Bermula dengan masyarakat yang kecil hingga yang lebih kompleks. Di samping itu ditetapkan pula nilai akhlak yang mesti dipatuhi.Al-Quran ada menjelaskan bahawa perempuan itu adalah pakaian bagi lelaki dan lelaki pula pakaian bagi perempuan. Dalam erti kata lain setiap pihak memerlukan di antara satu dengan lain. Zuriat manusia akan pupus sekiranya lelaki tidak lagi memerlukan wanita sebagai pasangan hidupnya dan begitu juga sebaliknya. Kemanusiaan itu sendiri akan hancur apabila naluri dan fitrah semula jadi bertukar dari sifat asal yang Tuhan jadikan.

Sememangnya dalam diri manusia itu dihiaskan dengan rasa cinta kepada nafsu daripada wanita dan anak serta kekayaan. Tetapi nafsu manusia itu hendaklah disalurkan menerusi cara yang diharuskan oleh syarak, tidak menurut selera sendiri, tetapi mengikut norma dan nilai agama.Institusi kekeluargaan Islam dibentuk melalui keturunan atau nasab, melalui perkahwinan dan susunan. Mereka yang dilahirkan menurut mana-mana kategori mempunyai status perundangan. Dari aspek kekeluargaan, Islam menetapkan status keluarga itu sama ada sebagai muhram atau yang haram dikahwin dan ajnabi yang halal dikahwini.Secara ringkasnya, Islam menetapkan cara pergaulan sesama muhram seperti antara adik-beradik dan pergaulan di kalangan ajnabi dan bukan muhram seperti keluarga pupu dan mereka yang tiada ikatan kekeluargaan dan sebab perkahwinan atau susuan. Ertinya dalam pergaulan seharian ada nilai yang mesti dipatuhi.

Bagi masyarakat yang sudah luntur nilai moral beranggapan tindak-tanduk seseorang dalam pergaulan seharian adalah soal peribadi yang tidak boleh sesiapa pun campur tangan, termasuk ibu bapa dan masyarakat sekeliling. Kehidupan yang individualistik yang hilang pegangan hidup beragama akan berakhir dengan cara hidup primitif.

Golongan ini dengan mudah terdedah dan terpengaruh dengan gejala negatif seperti Bohsia, termasuk bersekedudukan.

Memanglah benar jika jiwa seseorang tidak diasuh dengan nilai murni ia lebih mirip untuk melakukan gejala tidak sihat. Antara sifat yang mulia adalah MALU. Orang yang tidak mempunyai sifat malu akan melakukan apa sahaja. Sebab itu malu adalah antara ciri-ciri kemuliaan insan.

Dalam masyarakat primitif, pergaulan bebas dan bersekedudukan adalah perkara biasa. Hasil daripada bersekedudukan itu melahirkan anak luar nikah. Di Barat ini adalah fenomena biasa dan kini meresap dalam masyarakat kita. Kalaupun tidak ada anak yang dilahirkan, kerana sudah digugurkan, Barat menentang undang-undang yang melarang menggugurkan anak. Insiden buang anak dalam tong sampah yang pada satu ketika pernah heboh menunjukkan perbuatan tidak bermoral ini berlaku dan perlu dipulihkan.

Akhi Firdaus @ abangmodul.blogspot.com
3:40 am
~Mendodoi Nur Fatihah,tidurlah sayang.

Sabtu, 9 Oktober 2010

BAGAIMANA GAYA TIDUR ANDA ?

Assalamualaikum kepada adik-adik remaja Akhi,

Cengkerik malam dan kerlipan bintang menemani malam indah ini.Alhamdulillah.

Sebelum mata terlena,dibuai malam gelita mari bersama kita telusuri adab-adab sebelum tidur.Islam mementingkan tidur dan rehat agar ibadat dan aktiviti seharian dapat dilakukan dengan baik dan seimbang . Malah tidur dapat menentukan kesihatan dan menghasilkan kecergasan dalam diri seseorang . Bukan itu sahaja , tidur bagi seorang muslim juga dikira sebagai satu ibadat sekiranya ia memenuhi adab-adab dalam Islam antaranya : -


1. Berwudhuk

Sebaik – baik gosok gigi anda sebelum masuk tidur . Malah biasakan diri untuk mengambil wudhuk sebelum tidur kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati . InsyaAllah tidur anda akan sentiasa dilindungi daripada gangguan syaitan dan iblis .

2. Perut Tidak Terlalu Kenyang

Pastikan perut anda tidak terlalu kenyang ketika mengambil makan malam . Bukan sahaja tidak elok untuk kesihatan malah boleh menyebabkan perut anda cepat rasa sebu . Perut yang kenyang juga boleh menyebabkan anda cepat berasa mengantuk mahupun menghadapi masalah sukar untuk bangun .

3. Mengingati Kesilapan

Sebaik sahaja anda meletakkan kepala ke bantal , cuba anda ingat semula perkara yang telah anda lakukan sepanjang harian . Sekiranya anda melakukan perkara – perkara yang baik , tingkatkan keazaman untuk terus mengekalkan perbuatan yang baik . Tetapi sekiranya anda banyak melakukan kesilapan dan perbuatan mungkar , berazamlah untuk berubah dan beristighfar memohon keampunan daripada Allah S.W.T4. Membaca Doa dan Surah Tertentu

Ketika ingin melelapkan mata , amalkan membaca doa atau surah – surah tertentu terlebih dahulu . Contonya seperti surah Al-Mulk ,Al-Waqiah dan As-Sajdah.Pastikan kedudukan tidur anda mengiring ke kanan dan seeloknya menghadap ke kiblat .

Rasulullah S.A.W sering mengamal membaca surah Al – Ikhlas , Al – Falaq dan Al – Nas dan kemudiannya dihembuskan bacaan itu di kedua – dua belah tangannya lalu digosok ke seluruh badannya di mana tangannya dapat sampai . Bacaan dan perbuatan baginda ini diulang sebanyak tiga kali berturut – turut .

5. Berazam Untuk Bangun Awal

Anda juga digalakkan untuk membaca surah Al – Kautsar sebanyak tiga kali sambil berniat di dalam hati mahu bangun awal . Berazam untuk bangun awal bagi membersihkan diri dan menunaikan solat subuh .6. Bangun Pagi

Setelah terjaga dari tidur pada waktu paginya , ucapkanlah rasa syukur kepada Allah kerana telah memanjangkan usia lalu berdoa : “Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mematikan kami . KepadaNya kami akan dibangkitkan” .

Ikatlah ilmu dengan menulisnya,

Khamis, 30 September 2010

DEBUNGA CINTA SEBUAH PERSAHABATAN


LIQO' EIDULFITRI 1431 H BERSAMA KELUARGA BESAR UKHUWWAH
 Dingin malam di puput bayu penghujung lebaran , segarnya diri setelah meneguk air masak dari jug Bio Cera.

“InsyaALLAH,seusai solat isya’ ana jemput antum berdua.Tunggu ya di sana”kataku kepada akhi Safuan dan akhi Abdul Aziz,kedua-keduanya adalah adik adik saya sewaktu di alam pengajian dahulu.

Ukhuwwah kami berbunga hampir setiap musim tanpa hentiManisnya perjalanan di jalan dakwah apabila terdapat bekalan sahabat-sahabat yang sentiasa memberikan keceriaan dan kegembiraan.Sememangnya kita sedia maklum perkara pertama apabila kita mahu berjalan di atas jalan berduri kita perlu membuang durinya terlebih dahulu.Begitu jugalah apabila kita meniti jalan bersahabat dan berukhuwwah.Perasaan ma’iyatullah ( merasakan diri sentiasa bersama ALLAH )dalam setiap langkah , gerak geri dan tindakan bahkan tatkala diam pada setiap detik adalah perkara yang amat kita dambakan di jalan ini.SESIAPA YANG ALLAH BERSAMA DENGANNYA,IA TIDAK AKAN KEHILANGAN SESUATUPUN.

SESIAPA YANG ALLAH TIDAK BERSAMA DENGANNYA,MAKA IA AKAN KEHILANGAN DAN SESAT.

Menaiki kereta hadiah bonda dan ayahanda dan mengambil kedua-dua sahabat.Di mata mereka terlihat sinaran ithar.ALLAHURABBI,

“Ayuh sahabat,malam ini InsyaALLAH kita ke rumah Ustazah Salina dahulu kemudian kita ke rumah Abu Khadeeja.Kita penuhi jemputan mereka dahulu,kemudian baru kita bergerak ke rumah Muallim dan Muallimmah ya”

Mereka terus mengangguk tanda setuju sambil sesekali Akhi Abdul Aziz,tersipu-sipu malu kerana Akhi Safuan menyakatnya “ Enta bila nak walimah ?” Namun , jawap Akhi Abdul Aziz ringkas , “ Sekiranya jodoh itu sudah tercipta di Lauh Mahfudz ,apakan daya untuk ana menolaknya”.

Saya dan isteri hanya tersenyum , tatkala mata masih terfokus dengan pemanduan.

Sebalik kata-kata itu , kenangan lalu mengusik jiwa.Sebelum saya mengucapkan Aku Terima Nikahnya , soalan itu juga kerap ditanya oleh sahabat handai lebih-lebih lagi saudara mara.

Betapa , masa pantas berlalu.Seorang isteri dan anak tercinta kini menjadi keluarga bahagia.Alhamdulillah.

Berada di rumah Abu Khadeeja dan Ustazah Salina hanya sebentar cuma.Adik Khadeeja yang comel itu memanggil-manggil Abinya.Sudah pandai berkata-kata.Saat entri ini ditulis ,Khadeeja demam.Moga demam Khadeeja kebah dengan cepat.InsyaALLAAH.PERJALANAN MALAM ITU MUATANNYA TAZKIRAH

Akhirnya,kami meneruskan perjalanan .

Kita tahu bahawa para pembuat barangan selalu menyertakan langkah-langkah penggunaan pada alat yang direka cipta agar dapat digunakan dengan cara palingbaik dan tidak mudah rosak.

Selama kita yakin bahawa ALLAH adalah pencipta kita yang mengetahui segala hal yang berhubung kait dengan kita , yang bermanfaat dan yang membahayakan kita serta merosak dan memberi manfaat kepada kita,ALLAH telah mengawal aturan-aturan yang tertera di dalam kitabNya dan Sunnah RasulNya,maka seluruh kehidupan kita perlu dengan Ukhuwwah Fillah.

Sahabat yang memperbaiki dan dibaiki diri dan mengajak orang lain kepada seruan kebaikan.
Apabila kita berukhuwwah fillah :

Kita bukan ketinggalan zaman kerana sebahagian dari kaum muslimin menganggap adat dan tradisi kehidupan Barat itu maju dan lebih mendekati kesempurnaan,sementara adat kita terkebelakang dan konservatif.Padahal yang sebenarnya kita yang telah jauh dari sunnah Nabi dan ajaran Islam ,sebaik-baik sistem hidup dan semaju-maju tingkat peradaban bagi manusia,sebab Rasulullah saw tidak berbicara atas dasar hawa nafsu akan tetapi menyampaikan ajaran ALLAH Yang Maha Sempurna.Apabila kita bersahabat kerana berkongsi fikrah indahnya Islam yang jelas :

Maka kita perlu mengikuti seluruh bidang kehidupan ini dengan hidup penuh sedar , benar-benar prihatin dan mendisplinkan jiwa , hingga aktiviti yang kita lakukan atau kata-kata yang kita ucapkan tunduk dengan kawalan rohani,kita akan memeriksanya sebelum kita dihisab pada hari kiamat nanti.Ini merupakan bekal yang amat besar.Apabila keindahan berkawan di dasari dengan aqidah yang sejahtera :

Kita akan menolak budaya –budaya berkawan kotor dari barat dan budaya-budaya anasir kuning yang lain.Sikap ‘Pak Turut’ terhadap kebudayaan dan peradaban asing mempengaruhi kehidupan kaum Muslimin ketika ini disebabkan perasaan rendah diri ( inferiority complex ) dan persepsi yang keliru,bahawa kaum Muslimin tidak akan maju mengikuti kemajuan Barat sekiranya tidak mengikut budaya berkawan mereka ( F.R.I.E.N.D.S).Lihat sahaja siri televisyen yang popular dilakonkan oleh Jennifer Aniston dan lain-lain meraih anugerah pelbagai dan bertahan bertahun-tahun dalam rangking siri komedi terbaik di seluruh dunia.Isinya sahaja menjaja budaya berkawan gaya Amerika yang tidak wajar diikuti.GHUZWATUL FIKR menyerap minda REMAJA

Hasilnya , jiwa mungkin terpengaruh.Oleh itu berkawan itu bukanlah sesuatu bentuk kosong tetapi perlu diisi dengan aktiviti yang dinamik.Kerana itu bila kita menerima bentuk peradaban barat maka dengan perlahan-lahan tapi pasti,nilai-nilai yang ada padanya akan merasuk dan mempengaruhi kehidupan kita,lalu mengubah orientasi kita tanpa disedari.Oleh itu,moga ukhuwwah dan persahabatan ini kekal selamanya hingga bertemu kembali semuanya di rumah asal kita di alam sana.

Justeru itu,sesungguhnya ALLAH menyukai persoalan-persoalan mulia dan membenci hal-hal yang tidak bernilai.Maka dengan melakukan amal salih bererti kita selalu hidup bersama kemuliaan dan menghindari perkara-perkara yang tidak berharga.Ini juga merupakan bekalan.‘Amal salih boleh menjadikan pelakunya contoh tauladan yang baik bagi orang lain.Itu semua dapat membentuk penyebaran nilai-nilai mulia di tengah masyarakat.Contoh teladan nyata itu lebih berkesan berbanding dengan perkataan atau tulisan.

‘Amal salih boleh membimbing orang yang tidak terpelajar dengan bentuk nyata,bukan dengan kata-kata.Sebagaimana ia juga dapat memberi bimbingan kepada orang yang tidak dapat membaca atau orang yang tidak mempunyai waktu untuk membaca.Moga apabila bersahabat ini kerana ALLAH :

Di terima sebagai amal soleh,dan kesempatan kita hidup di dunia ini ,raikanlah sahabat dan carilah ramai sahabat kerana ia juga adalah amalan salih bagi melaksanakan perintah-perintah ALLAH SWT dan menjauhi segala larangan-larangaN ALLAH.ALLAH tidak memerintahkan sesuatu pada kita kecuali yang baik untuk kita dan orang lain,serta tidak melarang kecuali dari yang buruk untuk kita dan orang lain.

Masing-masing mempunyai kesempatan dan kemampuan berupa waktu,tenaga,kesihatan dan pemikiran,harta dan jiwa.

Bila semua itu dicurahkan untuk persahabatan kerana ALLAH,maka hikmah dari perintah-perintah ALLAH akan wujud , iaitu kita akan menjadi sumber kebahagiaan bagi diri sendiri dan bagi kemanusiaan secara umum.Sebaliknya jika kita bersahabat dan membuat amal yang tidak baik seperti mengumpat dan seumpamanya maka yang terjadi adalah kerosakan dan memusnahkan diri sendiri-kita berlindung dari ALLAH dari hal seperti itu.Secebis kata-kata Muallim tatkala berpisah seusai pertemuan.

“Ukhuwwah ini umpama pohon perlu di semai,dibaja disiram maka hasilnya dengan izin ALLAH buah yang ranum”Persahabatan begitu jua,kemanisan itu dapat dinikmati apabila kita tidak mengambil hak ALLAH keatas hambaNya”Dalam kata-kata itu..

“Kosongkan segala mazmumah dari jiwa saudara” dan puncaknya adalah Ithar.Ikatlah ilmu dengan menulisnya.