Halaman

Rabu, 3 Jun 2009

Sudah pukul berapa sekarang?

Assalamualaikum & Alhamdulillah di atas kesempatan masa dan posting kali ini…

Cuba lihat jam…apakah yang rakan-rakan yang dirahmati Allah SWT nampak?

Masa sekarang? Masa bersuka ria? Masa untuk bergelak ketawa? Masa kematian? Masa kehidupan? Masa ditimbang amalan di neraca mizan? Masa sebagai saksi Yaumul Mahsyar?

Kadang-kadang kita perlu melihat jam bukan menengok jam..Perhati dan fikirkan sejenak istilah lihat dan tengok.Istilah lihat dan tengok adalah berbeza.Tengok apa yang ada,di hadapan mata adalah perkara yang tersurat.Namun lihat ialah perkara yang tersirat.Ia akan berjaya dilihat oleh mereka yang mengetahui tentang sumpah Allah swt mengenai masa.Renungkanlah…

SURAH AL 'ASHR (Surah ke 103)

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
[103.1] Demi masa.
[103.2] Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian,
[103.3] kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

Pembuat jam hanya dapat membuat jam dan ia serba-serbi dalam kelemahan namun Pembuat Masa Maha Mengetahui..

Alkisah, seorang pembuat jam tangan berkata kepada jam yang sedang dibuatnya. "Hai jam, apakah kamu sanggup untuk berdetak paling tidak 31,104,000 kali selama setahun?". "Ha?," kata jam terperanjat, "Mana sanggup saya?". "Bagaimana kalau 86,400 kali dalam sehari?" "86,400 kali? Dengan jarum yang ramping-ramping seperti ini?" jawab jam penuh keraguan. "Bagaimana kalau 3,600 kali dalam satu jam?" "Dalam satu jam harus berdetak 3,600 kali? Banyak sangat tu" Jam tetap ragu-ragu dengan kemampuan dirinya.

Tukang jam itu dengan penuh kesabaran kemudian berkata kepada si jam. "Kalau begitu, sanggupkah kamu berdetak satu kali setiap detik?". "Naaaah, kalau itu, aku sanggup!" kata jam dengan penuh SEMANGAT. Maka, setelah selesai dibuat, jam itu berdetak satu kali setiap detik. Tanpa terasa, detik demi detik terus berlalu dan jam itu sungguh luar biasa kerana ternyata selama satu tahun penuh dia telah berdetak tanpa henti. Dan itu bererti ia telah berdetak sebanyak 31,104,000 kali.

Oleh itu rakan-rakan yang dirahmati Allah SWT..

Konklusinya,ada kalanya kita ragu-ragu dengan segala tugas pekerjaan yang begitu terasa berat. Namun sebenarnya kalau kita sudah menjalankannya, kita ternyata mampu. Bahkan yang semula kita anggap mustahil untuk dilakukan sekalipun. Jangan berkata "tidak"
sebelum Anda pernah mencubanya.CUBALAH!!!!

Cahaya Syurga Firdaus.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sejambak terima kasih, kami menghargai kata-kata tuan dan cikpuan.