Halaman

Selasa, 16 Mac 2010

Di manakah letaknya keberanian anda ?

Ada berani bro ? Pertanyaan anak muda zaman sekarang...baik,sekiranya anda ada berani mari beranikan diri untuk melawan syaitan dan nafsu melalui makanan rohani ini.Semoga bermanfaat untuk hari-hari yang mendatang.InsyaAllah.


Dosa Peringkat Pertama..

Seseorang membuat dosa serta lambat menyesali perbuatannya atau pun lambat bertaubat atas dosanya.... Ini adalah peringkat awal bagi orang yang membuat dosa.. Jika seseorang itu berterusan membuat dosa pada peringkat pertama ini, maka ia akan secara automatik akan naik kedosa peringkat kedua..


Dosa Peringkat Kedua...

Seseorang itu akan membuat dosa dan tidak merasai apa-apa diatas perbuatannya... Peringkat ini amat bahaya kerana ianya adalah bibit bibit permulaan yang boleh menggugurkan iman seseorang..

Dosa Peringkat Ketiga..

Seseorang itu membuat dosa dan merasa bangga dengan perbuatan dosanya....Peringkat ini akan sampai kepada suatu situasi dimana orang yang membuat dosa mula merasa sombong, bongkak dan riak Ucapannya juga akan membawa kepada unsur MURTAD.. Contohnya ucapan, "Aku minum arak ni biasa ajee..setakat sebotol tak mabuk lagi. "Selepas peringkat ini seseorang itu akan sampai ke peringkat keempat..

Dosa Peringkat Keempat..

Seseorang itu akan membuat dosa, bangga dengan perbuatannya dan mula MEMANDANG HINA ATAS KEBAIKAN ATAU KEBAJIKAN... Pada peringkat ini orang tersebut mula mencabar Al-Quran, Hadis & Sunnah kerana sifat sombong,bongkak dan riak sudah sepenuhnya menguasai diri..

Oleh itu hendaklah kita sentiasa berkira-kira tentang perbuatan kita setiap hari dan cepat cepat bertaubat atas kesilapan atau perbuatan kita yang berdosa dan masuklah kita di kalangan orang orang yang bertaqwa disisi Allah..

Anda berani untuk tidak menutup aurat ?
Anda berani untuk melawan kata-kata ibu-bapa anda?
Anda berani untuk berkata benar di hadapan pemimpin yang zalim?
Anda berani untuk merempit lagi ?
Anda berani untuk berpegang tangan dengan yang bukan mahram ?
Anda berani untuk berzina dan membuang anak?Sekiranya anda TIDAK berani...

Di situlah letaknya keBERANIan anda.

Moga hidayah milik kita.InsyaAllah.

Ada berani ?Ikatlah ilmu dengan menulisnya..۩0 ulasan:

Catat Ulasan

Sejambak terima kasih, kami menghargai kata-kata tuan dan cikpuan.