Halaman

Khamis, 2 September 2010

MERAWAT PENYAKIT UMAT ZAMAN KINI

PENYAKIT UMAT ZAMAN KINIUmat ISLAM kini,sedang di timpa penyakit yang pernah di timpa kepada umat-umat zaman dahulu.Apakah penyakit-penyakit tersebut ?

Adakah kita sedang dihinggapi penyakit tersebut?

Laksanakan X-RAY sekarang dengan melihat senarai penyakit di bawah :

1.Penyakit terlalu banyak seronok dan bergembira.
2.Penyakit terlalu bermewah-mewahan.
3. Penyakit menghimpunkan harta sebanyak mungkin.
4. Penyakit tipu menipu dalam harta benda dunia.
5. Penyakit saling marah-memarahi.
6.Penyakit saling hasut-menghasut.
7.Penyakit zalim-menzalimi.

Bagaimana ? Jelas kita sudah dihinggapi penyakit cintakan dunia dan takutkan mati.

Ketujuh-tujuh penyakit ini tidak boleh di bawa ke Hospital kerana Hospital biasa tidak menerima pesakit ini.Penyakit ini ,perlu di rawat di Masjid atau dengan kata lain Rumah ALLAH.

Ia berpunca dari Hati.

Ia berpunca dari Roh bukan Jasmani.Sekiranya kita sakit jasmani ,boleh di bawa pesakit ke klinik , sekiranya sudah teruk perlu di rujuk ke Hospital ataupun mendapatkan rawatan terbaik dengan doktor peribadi.
Sekiranya mahu dapatkan ubat,boleh pula ke farmasi sekiranya tidak sihat juga boleh berjumpa doktor pakar.

Tetapi penyakit yang berpunca dari hati tidak boleh di bawa berubat kerana doktornya tidak duduk di klinik mahupun hospital.Kerana untuk merawat penyakit jiwa ini adalah dengan membaca Al Quran dan mengikuti segala arahan di dalam tanpa bantah atau banyak bicara.

Al-Quran adalah manual kehidupan kita dengan program yang cukup padat dan sistematik tambahan pula suluhan ilmu dari sunnah Nabi Muhammad SAW amat perlu untuk kita merawat penyakit jiwa yang bersarang di dalam hati kita.

Berseronok mahupun bergembira tidak dilarang oleh Islam.Tetapi berlebih-lebihan seronok dan bergembira,hendak kepada kesukaan dan pesta pora yang melalaikan itu yang dilarang oleh Islam
Sekarang bukan sahaja seronok malah melampau batas.Di bandar,di hulu di hilir di kampung , majoriti umat Islam sekarang mahukan keseronokan.

Sekiranya ada konsert nyanyian di bandar,berpusu-pusu yang akan hadir malah di berikan hebahan yang luas dalam media massa tentang konsert yang akan dilakukan.Hasilnya kedatangan manusia ke konsert tersebut amat ramai ,berbeza dengan panggilan azan yang dilaungkan untuk memanggil umat ke masjid.Hanya di pandang sepi ,walaupun kita amat yakin dengan kelebihan bersolat berjemaah di masjid.

Di masjid diadakan kuliah namun tidak ramai yang kesana, walaupun masjid itu terletak di tempat strategik di tengah-tengah bandar.Realitinya,ibadah di kesampingkan dan bukan menjadi matlamat malah ada yang menjadikan kesukaannya itu sebagai matlamat hingga tidak solat!

Hebatnya keseronokan umat Islam sehinggakan bazaar Ramadhan penuh dan sesak,namun solat Maghrib berjemaah di masjid diabaikan.Apakah Fiqh Awlawiyyat di situ ? Utamakan yang lebih utama dari yang utama.

Mungkin juga sekiranya ada tarikan di pasaraya dengan jualan runtuh dan sebagainya dan diketahui jarak pasaraya tersebut dengan rumah adalah sebanyak 5 kilometer,sanggup untuk kita pergi namun jarak rumah dengan masjid sebanyak 50 langkah kita abaikan dan buat-buat tidak Nampak.

Apakah sebabnya? Kerana tarikan dunia semata-mata.

ALLAHURABBI,

Kita boleh seronok sekadar-kadar yang sepatutnya.

Orang yang bertuah adalah orang yang menerima suratan amalan dari tangan kanan.

Dan sewaktu inilah,kegembiraan yang sepatutnya kita boleh banggakan.

Sijil Amalan Kebaikan dengan tangan kanan,walaupun anda hanyalah seorang pekebun,seorang penoreh,seorang pelajar atau pensyarah mahupun mempunyai Master dan pendidikan yang tinggi .

Inilah saat yang amat seronok dengan penganugerahan sijil amalan di tangan kanan.Maka kebinasaanlah kepada mereka yang menerima suratan amalan dari tangan kiri.

Alamat yang tidak beruntung,rosak binasalah diriku pada hari ini kerana dahulu di dunia,hanya hendak berseronok sahaja tidak peduli kepada masjid mahupun perkara-perkara kebaikan untuk umat.

Kita akan mengeji diri kita sendiri di padang Mahsyar kelak.

Sebelum menuju ke hari tersebut marilah kita memperbaiki diri kita dahulu dengan kembali dengan ajaran ISLAM.Dahulu,waktu kita berjalan-jalan di tepi rumah jiran di kampung-kampung sewaktu seusai Maghrib.

Maka,terdengarlah bacaan Al-Baqarah di rumah sekian, apabila berjalan ke hadapan sedikit terdengar bacaan surah Ar-Rahman dan begitulah lazimnya.

Kini,waktu masa yang sama seusai Maghrib,hanya terdengar gelak tawa dari isi rumah kerana jiwa telah disogokkan dengan hiburan dari televisyen seperti tag line macam-macam ada.

Kini,mungkin Al Quran di perdengarkan hanya apabila waktu hendak mati.Baru nak baca Al Quran.Selebihnya pada hari-hari lain membaca surat khabar dan lain-lain.

Sekiranya kita mengetahui apa yang berlaku di alam barzakh dan di alam kubur nescaya kita akan kurangkan ketawa dan mengingati mati.

Inilah penyakit umat terdahulu yang telah kita hadapi.

Apakah langkah merawatnya ?

Penyelesaiannya pada anda.Hanyalah keimanan dapat memancarkan kebahagiaan dalam hati manusia,yang dirindukan oleh setiap orang.

Kebahagiaan baru menjadi satu kenyataan yang dapat dirasakan,hanyalah jika ada ketenangan,ketenteraman,keamanan batin,pengharapan cita-cita dan kasih sayang.

Untuk semua itu,iman menjadi sumbernya.

Tanpa ada keimanan,hal-hal di atas hanyalah dapat menjadi sebutan dan harapan kosong belaka.

Dengan iman tercapai keamana lahir dan batin.

Sesungguhnya kehidupan yang baik di sana nanti dapat diperoleh dengan iman dan perbuatan baik kita di dunia.

"IMAN MENCIPTAKAN REVOLUSI DAN PEMBAHURUAN"

Ikatlah ilmu dengan menulisnya.0 ulasan:

Catat Ulasan

Sejambak terima kasih, kami menghargai kata-kata tuan dan cikpuan.